miercuri, 24 august 2011

Djibouti fosta Coasta Franceza a Somaliei; Afar si Isas

Preşedintele: Ismail Omar Guelleh (1999)
Prime Minister: Dileita Mohamed Dileita (2001)
Suprafata totală: 23.000 kmp
Populaţia (2010): 740.528 (rata de creştere: 2,1%), rata natalităţii: 25.58/1000; Rata mortalităţii infantile: 56.6/1000, speranţa de viaţă: 60.7; densitatea pe km ²: 22
Limbi străine: franceză şi arabă (ambele oficiale), Somaleză, Afar
Etnie: Somaleza 60%, 35% Afar, alte 5% (include francezi, etiopieni arabi şi italieni)
Sarbatoarea nationala: Ziua Independentei, 27 iunie
Religii: Islamul 94%, Crestini 6%
Rata de alfabetizare: 68% (2003)
Rezumat economic: PIB / PPP (2009 estimare): 2010000000 dolari; Inflaţie: 5% Şomaj: 59% în mediul urban, 83% în mediul rural (2007) . teren arabil: 0,04% Agricultura: fructe, legume, capre, oi, cămile, piei de animale.Industrie: constructii, prelucrari agricole, sare Resurse naturale: ape geotermale, aur, argila, granit,  calcar, marmură, sare, diatomita, gips, piatră ponce, petrol. Exporturi: piei brute şi prelucrate, cafea. Importurile: produse alimentare, băuturi, echipamente de transport, produse chimice, produse petroliere principalii parteneri comerciali:. Somalia, Yemen, Etiopia, Arabia Saudită, India, China (2006).
Transport: Cai ferate: total: 100 km (2006) Drumuri: total: 2,890 km; pavate: 364 km; neasfaltate:.. 2,526 km (1999) Porturi: Djibouti Aeroporturi: 13 (2007).

Drapel
Harta

Djibouti (arabă: جيبوتي, somaleză: Jabuuti), oficial Republica Djibouti, este un stat din Cornul Africii, cu capitala la Djibouti. Se învecinează la nord cu Eritreea, la sud și vest cu Etiopia, iar în sud-est cu Somalia. Granițele rămase se învecinează cu Marea Roșie și Golful Aden.

 Istorie: Primele înregistrări apar în cântecele și poeziile nomazilor, despre triburile somaleze (Isa) și triburile afare de pe vremea când aceștia se ocupau cu comerțul de blănuri și piei în Egipt, India și China. În prima jumătate a secolului XIX, ca răspuns al activității britanice în Egipt, Franta își manifestă interesul în Cornul Africii. Aceștia își extind protectoratul asupra unei părți din Somalia și instalează un guvernator formând astfel Somalia Franceză. In 1896 teritoriul este transformat in colonie sub numele de Coasta Franceza a Somaliei, denumire pastrata pana in 1967 si orașul-port Djibouti devine noua capitală administrativă luând locul orașului Obock. In 1897 in urma unui acord franco-etiopian, orasul Djibouti devine portul de tranzit pentru exporturile Etiopiei. In 1946 primeste statut de terioriu de peste mari al Frantei. In 1967 teritoriul si-a schimbat denumirea, acesta devenind Teritoriul Francez Afare si Isa, dupa numele celor doua triburi care il populau.
Republica Djibouti și-a câștigat independența in fata Frantei la 27 Iunie 1977, prin votul electoratului la un referendum pentru independență. Hassan Gouled Aptidon devine primul președinte al tării.
Un război civil a început în 1991 între guvern și grupul rebel predominant Afar, Frontul de Restaurare a Unității și Democrației (FRUD). Conflictul a încetat în Decembrie 1994 când FRUD a semnat un acord de pace cu guvernul.
Hassan Gouled Aptidon a demisionat din funcția de președinte în 1999, la vârsta de 83 ani. Succesorul său a fost nepotul său Ismail Omar Guelleh. La alegerile prezidențiale ce au avut loc în 8 Aprilie 2005, Ismail Omar Guelleh a fost reales președinte pentru al doilea mandat de 6 ani.
Politica: Djibouti este o republică semiprezidențială, cu puterea executivă exercitată de guvernul central, iar puterea legislativă exercitată atât de parlament cât și de guvern. Președintele țării este Ismail Omar Guelleh iar sistemul de partide parlamentare este dominat de Adunarea Populară pentru Progres (partid condus de actualul președintele al țării - Ismail Omar Guelleh).

Geografie: Djibouti se află în nord-estul Africii în Golful Aden, la intrarea sudică în Marea Roșie. Granițele statului Djibouti sunt cu Eritreea 113 km, cu Etiopia 337 km, cu Somalia 58 km și deasemenea are o linie de coastă în lungime de 314 km. Cea mai mare parte a teritoriului este ocupata de platouri vulcanice, pe deasupra carora se inalta culmi ce trec de 1000 - 1500 m; in centru masivul Goda 1,715 m si in S Muntii Moussa Ali 2,028 m.Clima este de desert, uscata, iar vara temperaturile trec de 55 grade.
Date filatelice:

Teritoriul cunoscut astazi sub numele de Djibouti a purtat in scurta lui istorie trei denumiri acestea regasindu-se tiparite si pe  timbrele emise de acest teritoriu.
 Ø  Coasta Franceza a Somaliei (Cote Francaise Des Somalis)  intre anii 1888 - 1967  a avut  trei statute:
·         Protectorat Francez intre ani 1988 si 1902  primele timbre sau emis in 1893 sub denumirea de Protectorat Cote des Somalis si Djibouti.
·         Colonie Franceza intre ani 1902 si 1958 timbre emise sub denumirea de  Cote Francaise Des Somalis
·         Colonie Franceza fara drepturi depline intre ani 1958 si 1967 timbre emise sub denumirea de Cote Francaise des Somalis.



Ø  Teritoriul Francez Afar si Isas, colonie Franceza  in perioada 7 Iulie 1967-27 Iunie 1977 timbrele tiparite TERRITOIRE FRANCAIS  DES AFARS ET DES ISSAS
Ø  Djibouti din perioada  27 Iunie 1977 pana in prezent, timbrele tiparite REPUBLIQUE DJIBOUTI
Timbre Regionale:
Obock - Este un  oras port aflat in estul Africi la Golful Eden. Obock  a fost punctul de intrare al
francezilor in regiunea somaleza formand astfel Coasta Franceza a Somaliei. Portul a fost cucerit
de francezi in anul 1862 si a fost ocupat efectiv din anul 1884. In 1888 orasul Djibouti a fost transformat in port iar centrul guvernului a fost mutat din Obock in Djibouti. Cat timp a fost sub ocupatia franceza pe teritoriul de astazi al Djibouti-ului sau utilizat timbre din colonii franceze, insa in 1892  timbrele coloniale franceze au fost supratiparite cu numele de Obock si mai mult decat atat in 1893 si 1894 sau tiparit timbre cu Obock acestea fiind foarte frumos illustrate si unele avand format de triunghi echilateral valorile mari fiind foarte rare .In 1902 numele de Coasta Franceza a Somaliei a fost introdusa pe timbrele din Djibouti, aceste timbre inlaturand tirajele proprii de timbre ale Obock-ului si Djibouti.



Imagini Djibouti preluate de pe Facebook:























Cu bune si cu rele, intre bogatie si saracie, locuitori din Djibouti isi iubesc tara si uneori prea multa iubire mai degenereaza si in razboi mai ales cand in tara sunt doua tabere rivale!!
                                                  
                                                    I LOVE YOU DJIBOUTI
                                                                                              

                                                     



                                                            


                                                   


                                      
















luni, 15 august 2011

Republica Congo (Brazzaville).


Capitala: Brazzaville
Denumire oficiala: Republica Congo
Populatie: 2,7 milioane locuitori (1999)
Limba oficiala: franceza
Limba principala: monokutuba (50, 3%)
Limba secundara: kikongo (36,5 %), lingala (13 %), mboshi (8,5 %), limbile tekes (8 %), etc., si alte 40 de limbi
Limba coloniala: franceza
Sistem politic: republica
Asezare geografica: Congo (Republica Populara Congo, numita si Congo -Brazzaville)este un stat in Africa Ecuatoriala. La Vest, Congo se invecineaza cu Oceanul Atlantic si Gabon, la Nord cu Camerun si Republica Centrafricana, la Est si la Sud cu fostul Zair (Republica Democratica Congo)
Orase: Pointe Noire
Relief: un podis inalt si intins, care coboara spre SV intr-o ingusta campie litorala.
Clima: ecuatoriala umeda. 41.8% din teritoriul tarii este acoperit cu paduri ecuatoriale (arbori de cauciuc, mahon, eben, okoume)
Moneda: c.f.a.* franc
Religie: crestini (aproximativ 50% din populatie)
Sarbatoare nationala: 15 august (in 1960, Congo a iesit de sub dominatia franceza), Ziua Nationala Congoleza
Cod: CF c.f.a* = comunitatea financiara africana
Harta 

Drapel
Istorie:  Cei mai vechi locuitori ai zonei sunt pigmeii, care mai târziu au fost strămutați și absorbiți de triburile bantu în timpul extinderilor bantu. Bakongo sunt de etnie Bantu, care a ocupat părți din Angola, Gabon și Republica Democrată Congo a zilelor noastre, acest lucru dând naștere la afinități și rivalități etnice între aceste țări. Mai multe regate Bantu în special cele ale Kongo, Loango și Teke au construit drumuri comerciale în bazinul fluviului Congo. Locuitorii din delta fluviului Congo au intrat în contact cu europenii în secolul al 15-lea cu expediționarii portughezi, care trasau coasta africană.
Sursa Facebook