marți, 7 octombrie 2014

Republica Centrafricană


Capitală: Bangui
Suprafață: 622,984 km²
Populație: 3.895.150
Religia în Republica Centrafricană: Crestină 50%, Indigenă 35%, Islam 15%
Limba oficială: Franceza, Sango

Republica Centrafricana

Drapel


Republica Centrafricană este un stat fără ieșire la mare, situat in Africa Centrală. Se învecinează cu Ciadul la nord, Sudanul și Sudanul de Sud la est, Republica Congo și Republica Democrată Congo la sud și Camerunul la vest. Întrucât cea mai mare parte a teritoriului se află în bazinele hidrografice ale râurilor Ubangi şi Chari, Franța a numit colonia nou înființată în această regiune Oubangui-Chari. Acesta a devenit un teritoriu semi-autonom al Comunității Franceze în 1958 și apoi o națiune independentă la 13 august 1960, luând atunci numele său actual. Timp de peste trei decenii după independență, Centrafrica a fost condusă de președinții și un împărat, care fie nu au fost aleși de populație fie au preluat puterea prin forță. Nemulțumirile locale cu privire la acest sistem au fost în cele din urmă susținute de presiunea internațională, după încheierea Războiului Rece.
O mare parte a țării este format din savane localizate pe platouri plate sau ondulate la aproximativ 500 de metri deasupra nivelului mării. Munții Fertit în partea de nord-est a țării si mai multe complexe muntoase în regiunile din sud-vest. În partea de nord-vest a tarii există un platou de granit, cu o altitudine de 348 m.
Clima Republicii Centrafricane este în general, tropicala, cu un sezon ploios, care durează din iunie până în septembrie, în nordul țării, și din mai până în octombrie, în sud. În timpul sezonului ploios există precipitatii aproape zilnic și de cele mai multe ori ceață dimineata. Cantitatea anuală maximă este de 1.800 mm. Zonele de nord sunt cald şi umede din februarie până în mai, dar pot fi supuse la uscaciune şi praf cauzate de un vânt cunoscut sub numele de Harmattan. Regiunile sudice au un climat ecuatorial.
Republica Centrafricană este una dintre cele mai bogate țări din lume în ceea ce privește diversitatea biologică. Ea are o mare varietate de habitate, de la savană din nord-est pana la padurile tropicale din sud şi sud-vest. Ca urmare, există multe specii de plante și animale, care sunt găzduite de aceste habitate.
Istorie
Regiunea ocupată de Republica Centrafricană a fost locuită din cele mai vechi timpuri: diverse descoperiri atesta existența civilizațiilor antice care au precedat nașterea " Imperiului egiptean". În zona au existat de-a lungul secolelor, diferite regate și imperii, inclusiv  imperiul Kanem-Bornu, imperiul uaddai sau imperiul Baguirmi. Grupuri nomade s-au stabilit în regiunea din jurul lacului Ciad și de-a lungul Nilului de Sus . Mai târziu, diverse sultanate au pretins regiunea Republica Centrafricană, folosind întreaga regiune a "Ubangi" ca un rezervor de sclavi , care au fost transportati și vânduti în Africa de Nord, in special pe piata din Cairo. Migrațiile de populații din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea a adus noi grupuri etnice din zonă, cum ar fi Asandé și Baya-Mandjia.
Francezii au colonizat regiunea la sfârșitul secolului al XIX-lea și au administrat-o sub denumirea de Oubangui-Chari. În 1910, colonia franceză a fost denumită Africa Ecuatorială Franceză. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, colonia s-a alăturat Forțelor Aliate. La 1 decembrie 1958, țara a devenit Republica Centrafricană și și-a proclamat independența la 13 august 1960.
De la obținerea independenței, țara a păstrat limba franceză ca limbă oficială, folosită în documentele administrative, în timp ce sango acționează ca agent unificator al țării, permițând fiecăruia să se înțeleagă, chiar și fără o educație școlară avansată.


Cronologie
1910: Devine parte a Africii Ecuatoriale Franceze, cunoscută sub denumirea de Ubangi-Shari (sau Oubangui-Chari)
1946: Teritoriu de peste mări al Imperiului Francez
1958: Republică autonomă în cadrul Comunității Franceze
1960: Republica Centrafricană își dobândește autonomia

Emisiuni filatelice, statut
Colonie generală până 1897, Congo francez până 1915, Oubangui-Chari-Ciad până 1922, Oubangui-Chari din nov.1922 pana in 1936, AEF de la 16-3-1936 până în 1960, Republica Centrafricană din 1-12-1959, Central African Empire intre 1977-1979, Republica Centrafricană din 1980 până astăzi.

Emisiuni filatelice
Colonie generala până la 1897


Colonie generala Franta

Congo francez până 1915

Scrisoare 1908

Scrisoare 1917

Oubangui-Chari-Ciad până la 1922



Oubangui-Chari din nov.1922 pană în 1936


Oubangui Chari Bangui 1927


AEF (Africa Ecuatoriala Franceza) de la 16-3-1936 până în 1960 ( 28 noiembrie 1958 teritoriu semi-autonom)

AEF 1952

AEF 1948

Republica Centrafricană: 1-12-1959

1960



Central African Empire: 1977-1979



Republica Centrafricană: 1980 până astăzi




Fotografii din perioada coloniala

Coafura de l'Oubangui

Construirea unui sat

Dans tribal

Dansatoare M'Baka-Mandja

Dansator Sakpwa

Dansul circumciziei

Fata tanara de l'Oubangui

Fata tanara din  l'Oubangui

Fata tanara dintr-un trib

Femeie Baya 

Femeie din l'Oubangu

Grup nomad

Musuroaie termite

Nativ M'Baka-Mandja

Peisaj din Bangui

Uscarea Maniocului

I LOVE CENTRAFRICA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu